Artikel BN/De Stem: Nuijten: ‘Neem milieuzaken Moerdijk serieus’ 18-09-2006

Maandag 18 september 2006 – MOERDIJK – Neem de situatie op industrieterrein Moerdijk nou eindelijk eens serieus.
Die oproep deed Edwin Nuijten van Onafhankelijk Moerdijk afgelopen weekeinde in een briefje aan milieugedeputeerde Annemarie Moons.

Aanleiding: het aan de ketting leggen van de Martens 7 afgelopen vrijdag nadat bemanningsleden onwel werden door het inademen van dampen.
‘Dit is niet de eerste keer dat er problemen zijn op gebied van milieu en gezondheid“, schrijft hij. ‘Denk aan de boot met broei, de aanhoudende stankklachten met een enorme piek afgelopen zomer, de wagonbotsing met etyleenoxide. En dan nu weer een gifboot.“

Nuijten vraag Moons ‘de situatie op het industrieterrein serieus te gaan nemen’. ‘U kent de veiligheidsstatistieken die een dodelijk ongeval voorspellen na een aantal bijna-ongelukken. Laat het op Moerdijk niet zo ver komen!“
Daarnaast zou hij graag zien dat de Martens 7 verplaatst wordt naar de evacuatieplaats in de haven. Diverse Moerdijkse burgers uitten namelijk hun bezorgdheid bij hem over de gang van zaken rond het aan de ketting leggen van de binnenvaarttanker. ‘De meeste mensen vinden dat schip eigenlijk weg moet.“
De provincie en ook de gemeente Moerdijk vinden dat wat voorbarig. De provincie zegt te willen voorkomen dat het schip gaat ‘zwerven’ en het afval ergens illegaal dumpt. Locoburgemeester Marjolein de Wit wil eerst de volledige onderzoeksresultaten van de provincie afwachten voordat ze tot eventuele actie overgaat.

In hetzelfde briefje beklaagt Nuijten zich ook over de informatievoorziening rond de Martens 7 aan de Moerdijkse burgers en raadsleden. ‘De gemeentelijke instanties verwijzen steeds door naar de provincie. Maar daar kwam de info maar slecht en traag op gang. Dat geeft de mensen geen gevoel van betrokkenheid en alertheid. Ik vind dat de gemeente er in dit soort gevallen veel meer bovenop moet zitten.“
Volgens De Wit valt de gemeente wat dit betreft weinig te verwijten. ‘Op de gemeentelijke website hebben we alle persberichten over deze zaak geplaatst plus een link naar de site van de provincie waarop de mensen hun reacties kwijt kunnen.
En zaterdag hebben we alle fractievoorzitters geïnformeerd. Kijk, als er sterke signalen voor een bedreigde volksgezondheid zouden zijn, hadden we natuurlijk meer gedaan. Maar die signalen zijn er op dit moment niet. We moeten gewoon afwachten totdat de provincie ons volledige helderheid kan geven.“

Jack Droog, directeur van het afvalverwerkingsbedrijf waar het binnenvaartschip ligt, kan zich de ongerustheid van de omgeving best voorstellen. ‘ATM maakt nou eenmaal geen mooie producten. Het gaat bij ons altijd om troep waar de omgeving alleen maar last van kan hebben en vanaf wil. Maar dat geeft tegelijkertijd ook aan dat we wel degelijk een zinvolle taak in de maatschappij hebben.“
Onafhankelijk Moerdijk komt volgens Nuijten tijdens de eerstvolgende raadsvergadering terug op de kwestie rond de Martens 7.