Milieudefensie: Milieudefensie demonstreert tegen Logistiek Park Moerdijk en Agro & Food Cluster Noord-Brabant

Amsterdam, 25 juni 2008 — Vrijdagmorgen 27 juni protesteren Milieudefensie en lokale bewonersgroepen bij het Brabantse provinciehuis in Den Bosch tegen de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen in Moerdijk en Dinteloord. Zij roepen de statenleden op die beide plannen te schrappen en de Blokpolder in Moerdijk en de Oude Prinslandse Polder tussen Dinteloord en Stampersgrat open en groen te houden. Beide plannen zijn onderdeel van de besluitvorming door Provinciale Staten die dag over de Interim-Structuurvisie.

Milieudefensie en de bewonersgroepen Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk, Hart van Moerdijk, Glashard Nee! en Behoud Open Polders voerde op 23 mei ook al actie bij het provinciehuis tegen de plannen voor Logistiek Park Moerdijk en het Agro & Food Cluster West-Brabant. Onder de ogen van de leden van Provinciale Staten gooiden bewonersgroepen toen een ‘muur van ellende’ omver. Die muur symboliseerde de aantasting van de leefbaarheid van de bewoners die beide projecten tot gevolg hebben. Provinciale Staten stelden de besluitvorming om procedurele redenen uit. Bij de ingang van het provinciehuis herinneren Milieudefensie en de lokale bewonersgroepen de Statenleden aan die actie door een Open Brief daarover uit te delen.

Volgens Milieudefensie en de bewonersgroepen zijn beide bouwplannen onnnodig en onwenselijk. Aanleg van het nieuwe Logistiek Park Moerdijk van 150 hectare is volstrekt overbodig omdat op het bestaande bedrijvneterrein in Moerdijk voldoende ruimte is om aam de ruimtevraag van bedrijven te voldoen. Aanleg van een nieuwe glastuinbouwlocatie in de Oude Prinslandse Polder is ongewenst omdat dat leidt tot onnodige uitbreiding van de landschapsvervuilende en energieverspillende glastuinbouw.

Wat: leden van Milieudefensie en bewonersgroepen delen Open Brieven uit aan statenleden
Wanneer: vrijdagmorgen 27 juni 2008 tussen 9.00 en 9.30 uur
Waar: voor de ingang van provinciehuis, Brabantlaan 1, Den Bosch