Artikel BN/DeStem: Testcircuit Moerdijk groter van opzet

door Henk den Ridder dinsdag 21 juni 2011

MOERDIJK – De plannen voor een test- en trainingsbaan voor auto- en motorrijders langs de A16 bij Moerdijk zijn flink uitgebreid.
Twee jaar geleden was er louter sprake van een oefenbaan voor bestuurders van gewone auto’s en motoren. Zij zouden op de oefenbaan dingen mogen doen die op de openbare weg verboden zijn, zoals lekker scheuren, onderlinge wedstrijdjes en driften.

Initiatiefnemer de stichting Osra ontdekte dat het draagvlak groter zou worden als er ook maatschappelijke taken aan de oefenbaan zouden worden toegevoegd.

Dus is nu ook sprake van een rijschool, een samenwerking met ROC West-Brabant en andere onderwijsinstellingen, hoogwaardige automotive-bedrijven en oefenfaciliteiten voor hulpdiensten.

Na een lange loopbaan in de bouw werd Dordtenaar Hans Verheul door directeur Huub Vermeulen van de Rensportschool Zandvoort en CDA-Europarlementariër Wim van de Camp gevraagd zitting te nemen in de stichting Oprichting Speciale Rijvaardigheids Accommodaties (Osra).

“Er zijn motorrijders die nu clandestien lekker plat gaan in bochten van snelwegen”, zegt Verheul. Ook zijn er autorijders die onderling sprintwedstrijdjes houden of die graag slippend over het asfalt gaan. Dat mag niet.

Als deze mensen op een echt circuit willen gaan rijden zijn ze zo 200 tot 300 euro kwijt. “Wij willen een oefenbaan waar ze voor een paar tientjes terecht kunnen. Daarom spreken we van het ‘tientjescircuit’. Alleen bestemd voor straatgelegitimeerde voertuigen. Ook CDA-Europarlementariër Wim van de Camp – zelf een verwoed motorrijder – zag wel iets in onze plannen.”

Samen met Van de Camp zocht Verheul naar zogeheten ‘infrastructurele restruimte’. Ofwel stukken grond zonder een functie voor wonen, bedrijven of kantoren.

Ze kwamen uit op een perceel van 50 hectare tussen de A16, het hsl-spoor en het Hollandsch Diep, vlakbij het station bij Zevenbergschen Hoek.

Grond van Marcel en Rian Cornelissen. Dit boerenpaar staat niet afwijzend tegenover een nieuwe functie voor het land en voor zichzelf.

Uit een eerste geluidsrapport bleek volgens Verheul dat de oefenbaan voor vrijwel geen extra geluidbelasting zou gaan zorgen. Toch verwees de gemeente Moerdijk de groep naar de milieubeweging en andere belangengroeperingen. Verheul zegt dat de provincie het plan ziet zitten en daar aan toevoegt dat de locatie langs de A16 de beste in Brabant is. “Maar de provincie wijst erop dat eerst de gemeente Moerdijk iets moet vinden.”

Begin dit jaar besloot de stichting Osra het over een andere boeg te gooien. Om meer bestuurlijk en economisch draagvlak te krijgen werd besloten het project uit te breiden. “Onze plannen zullen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het bedrijventerrein voor Station Lage Zwaluwe”, zegt Verheul.

De oefenbaan bleef en werd uitgebreid met een rijschool, ontwikkelingsbedrijven en een oefenterrein voor hulpdiensten als de brandweer. Verheul zou het liefst vast een crashtender op de baan hebben. Dat is een brandweervoertuig dat doorgaans op vliegvelden wordt gestationeerd.

Osra zegt het plan al te hebben toegelicht aan de gemeente Moerdijk. De club realiseert zich als geen ander dat ze voorzichtig en betrouwbaar te werk zal moeten gaan. Weet dat veel mensen overlast vrezen.

Daarom wordt na de vakanties een publiciteitscampagne gestart die de tegenstand moet matigen. De baan vergt een investering van circa 10 miljoen euro. Daarover wordt al met vier grote financiers gesproken.

En dan is nog een exploitant nodig. “Moeilijk verhaal”, aldus Verheul. Want het gaat om een investering van miljoenen en de bezoeker wordt hoogstens een of twee tientjes gevraagd.”

Binnen driekwart jaar hoopt de stichting met een overtuigende haalbaarheidsanalyse te komen. “Het zal absoluut haalbaar zijn”, weet Hans Verheul zeker.

Je bent jong en je wilt wat stunten met je auto of je brommer. Dat gebeurt nu vaak illegaal, zoals hier een paar jaar geleden in Etten-Leur. Straks mag het allemaal op de testbaan langs de A16. archieffoto BN DeStem