Artikel BN/De Stem: Moerdijk wil ‘n 8 voor duurzaamheid

ZEVENBERGEN – Terwijl alle lampen in alle kantoren nog brandden en het parkeerterrein volstond met toch niet al te kleine auto’s is in het gemeentehuis in Zevenbergen gisteravond de ‘Inspiratieavond Duurzame Kansen voor Moerdijk’ gehouden.
Iedereen die wat te melden heeft op het gebied van duurzaamheid was er om de andere aanwezigen te inspireren nog duurzamer te worden.

Als het gaat om duurzaamheid geeft burgemeester Jac Klijs van Moerdijk de gemeente nu een 5 tot 6-. Hij hoopt dat de gemeente over tien tot twintig jaar geheel zelfvoorzienend is als het om energie gaat. “Dan krijgt de gemeente een 8”, mijmerde Klijs.

Presentatrice Carla van Loon had vier mannen aan tafel die iets bijzonders hebben met duurzaamheid. Zo vertelde Rob van Mierlo van het Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking COS dat zijn instelling vooral adviezen geeft op het gebied van duurzaamheid. Jacco Rentrop van Havenschap Moerdijk legde uit hoe een stof die voor de ene fabriek een afvalproduct is voor een andere fabriek een grondstof is. Het bekendste voorbeeld op Moerdijk is warmte en stoom.

Directeur Peter Wagemakers van het Markland College in Zevenbergen legde uit dat zijn school streeft naar het predikaat eco-school. Het Markland College is de eerste school in Brabant die daar mee bezig is. En tot slot luisterde iedereen met rode oortjes naar het verhaal van kasteler Johan Groenewegen uit Zevenbergen. Die wil een vergistingsinstallatie bouwen om biogas op te wekken waarmee een warmtekrachtcentrale energie opwekt voor zijn auberginekassen. Een procédé dat Groenwegen helemaal zelf heeft ontwikkeld.

Na de gezamenlijke presentatie in de Moerdijkzaal werd het grote gezelschap in drie groepen opgedeeld om verder te praten en elkaar verder te inspireren over duurzaamheid.