Artikel BN/De Stem: ‘Een van mooiste dijkjes is nu om zeep geholpen’

ZEVENBERGSCHEN HOEK – ‘Ze hebben een van de allermooiste dijkjes gewoon om zeep geholpen.’ Lieke du Bois kan er nog steeds niet over uit wat ‘ze’ met de Pelgrimsdijk hebben gedaan.
In juli kondigde de gemeente aan dat de beplanting aan de Pelgrimsdijk zou worden gerooid. Bomen en hoge struiken vormen een belemmering voor het gebruik van de weg, was het argument.

Lieke du Bois herkent dat: “Ik denk dat de boeren er last van hadden. De beplanting werd ook weleens met zo’n verticale schijf gesnoeid.”

Juist door die beplanting was het dijkje erg geliefd bij fietsers en natuurliefhebbers. “Heel veel puzzeltochten kwamen over deze dijk. Met sneeuw, in de winter, is het z0 prachtig hier. Iedereen maakte foto’s”, zegt Du Bois.

Ze zegt dat het maaibedrijf alles tot 2 meter zou laten staan. De praktijk wijst uit dat zowat alle beplanting is omgezaagd.

Rien Smits van de Organisatie voor Particulier en Agrarisch Natuurbeheer erkent dat laatste. Het lage groen was van slechte kwaliteit en de verwachting is dat het achtergebleven groen langs de dijk volgend jaar weer genoeg uitloopt om van een groene wand te kunnen spreken. Er worden geen nieuwe bomen geplant.