Omroep Brabant: Politiek zet vraagtekens bij toekomst industrie Moerdijk

Laatst gewijzigd: vrijdag 6 juni 2014 – 13:19 |
Auteur: Arjo Kraak

DEN BOSCH – De Brabantse politiek zet grote vraagtekens bij de toekomstplannen voor het industrieterrein en de haven bij Moerdijk. Dat bleek vrijdag tijdens een commissievergadering. Verschillende partijen vrezen dat de provincie met haar ambitie om banen te scheppen de leefbaarheid van West-Brabant geweld aandoet.

De provincie wil dat Moerdijk een belangrijke rol gaat spelen in wat genoemd wordt de ‘Vlaams-Nederlandse Delta’ op het gebied van duurzame logistiek en chemie. Met de gemeente Moerdijk en het Havenschap is afgesproken dat er 8 miljoen, en later mogelijk nog eens 12 miljoen vrijgemaakt wordt voor het bevorderen van de leefbaarheid in het dorp Moerdijk.

Toekomst dorp Moerdijk
Een aantal partijen vroeg zich af of het dorp Moerdijk op den duur wel kan overleven. “Wij missen een heldere keuze,” zei Anne-Marie Spierings van D66.

Theo Bouwman van GroenLinks wees op het verlaten dorp Doel net over de grens in België en vroeg zich af of Moerdijk hetzelfde lot te wachten staat.

Logistiek Park
Veel kritiek is er ook op de plannen voor een 140 hectare groot Logistiek Park bij Moerdijk. De provincie wil daar grote logistieke ondernemingen voor aantrekken, die per bedrijf minimaal 5 hectare groot zijn. De twijfels over de haalbaarheid daarvan leven al langer in de Brabantse politiek. Een ‘second opinion’ over de haalbaarheid heeft die nog niet weg kunnen nemen.

Brand bij Shell
Over de brand deze week bij Shell op industrieterrein Moerdijk werd vrijdag bij de provincie nauwelijks nog gesproken. Provinciebestuurder Bert Pauli stelde vast dat de procedures goed hebben gewerkt en dat de communicatie goed is verlopen. “De burgemeester verdient een pluim”, aldus Pauli.

Op 4 juli zullen Provinciale Staten de knoop over de toekomst van Moerdijk doorhakken.