Artikel BN/DeStem: ‘Dit is geen terrein om mee te stunten’

Het industrial park op voormalig Shell terrein komt van de grond.
“Gewone” logistiek is er niet welkom, zegt Havenschap Moerdijk.

MOERDIJK

De interesse van een grote asfaltcentrale is beleefd afgewimpeld. Past er niet, want het voegt niks toe aan de chemische bedrijven die er al zitten. “Dit is geen terrein om mee te stunten op de markt. Er moet synergie zijn, bedrijven moeten elkaar versterken”, zegt Ferdinand van den Oever, directeur van Havenschap Moerdijk.

Het havenschap selecteert streng als het gaat om wie zich op het 110 hectare grote industrial park ten zuiden van Shell in het westelijk deel van het industrieterrein mag vestigen. “Er ligt hier een van de grootste chemische clusters van Europa, met bedrijven in de zwaardere milieucategorie. Het zou onbegrijpelijk zijn daar koopmansgoederen op te slaan”, zegt commercieel manager Manon Baartmans.

Van den Oever en Baartmans zijn glashelder: het industrial park is geen alternatief voor het Logistiek Park Moerdijk (LPM), zoals Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk stelt. Logistiek is welkom, maar dan voor opslag van gevaarlijke stoffen. Van den Oever: “Een marktsegment waar groei in zit, terwijl Rotterdam hiervoor een ruimteprobleem heeft.” Met de David Hart Groep (DHG) heeft het industrial park hier al een grote partij in huis gehaald. DHG gaat het distributiecentrum Smartlog 2 bouwen, zoals voor Rulewave, dat nu nog in Ridderkerk zit. Het logistieke maritieme bedrijf gaat in Moerdijk onder meer gevaarlijke stoffen opslaan.

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de toekomstvisie van het havenschap. Ongeveer 50 hectare van het park wil het daarom bestemmen voor ‘groene economie’, met bedrijven in de recycling en bio based technology. “Sommige mensen zien misschien de link met chemie niet, maar die is er wel degelijk”, zegt Van den Oever. Met het oog op het opraken van fossiele brandstoffen zoeken steeds meer bedrijven naar alternatieven. Zo dienen in de chemie fosfaten die gewonnen worden uit mest bijvoorbeeld al als grondstof. “De chemie doet zelf ook veel aan onderzoek en ontwikkeling.”

Het havenschap is bijzonder ingenomen met de komst van Mitsubishi. “Toonaangevend op het gebied van circulaire economie (hergebruik, red.)”, zegt Baartmans. Mitsubishi bouwt in het westelijk deel van het park een vestiging voor het recyclen van printplaten en andere onderdelen van afgedankte elektronische apparaten. “De eerste recycle-activiteit van Mitsubishi in Europa.”

De Japanners wilden eigenlijk een plek aan de oostkant, aan de westelijke insteekhaven. “Maar wij willen daar geen bedrijven hebben die niet van het water gebruik maken.” Dat deel van het industrial park is bedoeld voor ontwikkelingen zoals Kolb, dat er een tankpark bouwt voor de aanvoer over water van palm

olie. “Past prima in de duurzaamheidsgedachte, want die olie komt nu in vrachtwagens vanuit Rotterdam.”

Manon Baartmans, havenschap