Algemeen Dagblad: Brabant loopt vol met logistieke reuzen

ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM – De grote logistieke complexen schieten de laatste jaren letterlijk uit de grond in Noord-Brabant. Van Helmond en Eindhoven via Tilburg en Waalwijk tot Roosendaal en Bergen op Zoom.

Het zuiden is de logistieke hotspot van Nederland en misschien zelfs wel van Europa. Met Noord-Limburg speelt Brabant in elk geval op het allerhoogste niveau mee. De komst van een groot distributiecentrum voor de e-commerce van de Duitse supermarktketen Lidl naar Roosendaal is de meest recente aanwinst voor de regionale logistiek.

Eerder kozen tal van grote nationale en internationale spelers al voor Brabant. Internetwinkel bol.com, de Nederlandse variant van het Amerikaanse Amazon, heeft een immens distributiecentrum in Waalwijk en het Zweedse IKEA streek jaren geleden neer in Oosterhout. De Ierse kledingketen Primark koos net als Lidl voor Roosendaal. Vanuit de locatie op Borchwerf II gaat de goedkope kleding naar alle winkels in Nederland, België en Noord-Frankrijk. Het Amerikaanse kledingbedrijf Forever 21 heeft sinds vorig jaar een grote vestiging in Bergen op Zoom. En de Zweedse modeketen H&M heeft sinds kort een hypermodern e-commerce distributiecentrum in Tilburg. Nokia en Cool Blue zitten daar ook. ,,Vergis je niet. Het gebouw van H&M is immens en meet 62.000 vierkante meter. Uiteindelijk zullen er achthonderd mensen werken. Er zijn 360.000 picklocaties (‘vakken’ met producten, red.)’, zegt Bart Schraven van logistiek makelaarsbedrijf INDUSTRIAL Real Estate Partners (IREP).

Schraven denkt dat er zelfs nog meer in het vat zit: ,,West-Brabant ligt ideaal tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen. De vraag naar logistieke ruimte neemt alleen maar toe. Neem het vervoer over het spoor vanuit China. Wist je dat Tilburg het eindpunt is van een railverbinding met China? Wat over water 45 dagen duurt en per vliegtuig twee dagen, duurt per rail zestien dagen. Spoor is dus een milieuvriendelijk en betaalbaar alternatief.’

Volgens Guido van Liefland van de regionale ontwikkelingsmaatschappij Rewin gaat het momenteel zo hard, dat er nu al geen ruimte meer is voor de ‘grote jongens’. ,,Maar er zijn nog wel mogelijkheden. Dan denk ik aan het voormalige Philipsterrein in Roosendaal dat goed is voor 120.000 vierkante meter, het terrein van 60.000 vierkante meter van de voormalige suikerfabriek in Etten-Leur (nu in handen van de Groep Heylen, red.) en het logistieke park Moerdijk dat waarschijnlijk doorgaat. Dan komt er in één klap 1,4 miljoen vierkante meter aan ruimte bij.’