BN/De Stem: Zeshonderd hectare aan zware industrie in het Moerdijkse buitengebied? Gewoon misdadig! 10-05-2019

MOERDIJK – De zware industrie is van de baan. En of het Logistiek Park Moerdijk (LPM) wel van de grond komt, is nog de vraag. Al twintig jaar weet Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk (SBBM) bedrijvigheid uit de oksel van de A16/A17 te weren. Drie mannen van het eerste uur over ludieke acties, het ‘omkopen’ van een compleet dorp en onbetrouwbare politiek.

Het was Paul Welschen, inwoner van het dorp Moerdijk , die in de jaren negentig alarm sloeg. Zeshonderd hectare aan zware industrie in de polder en niemand die zich tegen ‘Moerdijk 2’ leek te keren. ,,Het was een soort van noodkreet om er iets tegen te ondernemen”, zegt Wim Rijnart, voorzitter van SBBM.

 

Samen met secretaris John Ettema en penningmeester Cees Schuijt is hij vanaf het begin betrokken bij de stichting. Wakker geschud door de oproep van de bezorgde Welschen komen zij in actie tegen de grootschalige plannen van Rijk en provincie, onder meer door handtekeningen tegen de aanleg op te halen. ,,Zoveel zware industrie hier in de polder. Misdadig gewoon”, zegt Schuijt.

Deskundigheid

Actiegroep ‘Moerdijk 2 nee!’ krijgt in mei 1999 een officiële status met de oprichting van Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk. De mannen van het eerste uur maken naam met tal van ludieke acties, maar zijn ook zo slim om deskundigheid in huis te halen. ,,Zo is Kees van Schenk Brill heel bepalend voor ons geweest. Hij was planoloog en heel goed thuis in de politiek. Hij zorgde er mede voor dat we als stichting serieus werden genomen. Zoals Paul Welschen als financieel deskundige later in de strijd tegen het LPM een belangrijke rol speelde.”

De acties zijn talrijk en vaak bijzonder. ,,Ik heb wel eens met een kruiwagen vol klei uit de polder op het Binnenhof rondgelopen”, vertelt Schuijt. Ettema weet zich de braderie in Zevenbergen in 2002 nog goed te herinneren. Een marktkraam vol foto’s van raadsleden: die is voor en die is tegen Moerdijk 2. ,,Dat vonden ze ontzettend confronterend.”

En wat te denken van die keer dat 12.000 A4’tjes huis aan huis worden verspreid. Met drie man langs de deuren. ,,Hoe haal je het in je bol”, lacht Rijnart, die zegt dat bewust naar speciale acties werd gezocht. ,,Publiciteit is belangrijk, want je moet zorgen dat er naar je geluisterd wordt.”

Moerdijk 2 is niet doorgegaan. ,,We hebben ons grootste succes al binnen”, maken de drie bestuursleden de balans op. Ook al weer elf jaar verzetten ze ze zich tegen plan B: het 150 hectare grote LPM. ,,We weten de boel al twintig jaar tegen te houden”, zegt Ettema niet zonder trots.

Logistiek is weliswaar beter dan zware chemie, maar  SBBM staat pal voor de open polder. De drie vrezen verder voor vervuilend vrachtverkeer. ,,De Moerdijkbrug staat nu al elke dag vol. En er zijn banen genoeg, daar hebben we het LPM niet voor nodig”, meent Rijnart, die zelf in het buitengebied van Zevenbergen woont.

De Raad van State moet nog uitspraak doen over een bezwaar van SBBM. Met lede ogen heeft de stichting het verzet vanuit het dorp Moerdijk zien wegvloeien. Het LPM moet miljoenen euro’s opleveren voor verbetering van de leefbaarheid. ,,Als het park er komt mag de gemeente meer dan 800 woningen extra bouwen”, zegt Ettema. ,,Het is pure omkoperij”, vindt Rijnart.

Zwarte Piet

Politiek is onbetrouwbaar, concludeert hij na 20 jaar. ,,Mijn eigen partij GroenLinks ging om in de Moerdijkse raad, bang om de zwarte Piet toegespeeld te krijgen als het LPM niet door zou gaan. De SP was altijd tegen in de Staten, maar toen ze in GS zaten was de partij ineens voor. In snap dat er deals moeten worden gesloten, maar het maakt de politiek wel onberekenbaar. Je kunt er niet van op aan.”

Overigens richt SBBM zich in bredere zin op behoud van het buitengebied, ziet Rijnart graag benadrukt.  ,,Ik bezoek bijvoorbeeld samen met Bert Brakkee alle Moerdijkse scholen om bijeneducatie te geven voor het behoud van de wilde bijen.”