Moerdijkse Bode: Moerdijk verkozen tot de bijvriendelijkste gemeente van Nederland

MOERDIJK – De gemeente Moerdijk is door Nederland Zoemt verkozen tot de bijvriendelijkste gemeente van Nederland. Wethouder Désirée Brummans neemt op zaterdag 2 november, op Natuurwerkdag, de prijs in ontvangst. Volgens Nederland Zoemt zet Moerdijk zich bijzonder in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

Een bijvriendelijke gemeente, er zijn er 67 van in Nederland, voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren.

Betrokken

In de gemeente Moerdijk is het afgelopen jaar tienduizenden vierkante meter leefgebied voor wilde bijen aangelegd: vaste planten, inheemse kruidenmengsels, verwilderende bloembollen, bijvriendelijke bomen en bloemrijke bermen. Bewoners zijn hierbij betrokken en geïnformeerd over wat ze zelf kunnen doen. Ook is de jury erg te spreken over het scholenproject dat de gemeente met IVN Etten-Leur, Stichting BEI, lokale imkers en Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk (SBBM) startte. Meer dan duizend schoolkinderen zijn via dit project warm gemaakt voor bijen en bijvriendelijk beheer.

Insectenhotel

Op zaterdag 2 november neemt wethouder Désirée Brummans de prijs in ontvangst. Dat gebeurt bij de in te zaaien idylle aan de Niervaartweg in Klundert, bij het hertenkamp. De prijs bestaat uit een insectenhotel, 50m2 aan bloembollen, 50m2 aan bijvriendelijke planten en advies cadeau. De bollen en planten gaan meteen de grond in: betrokkenen, buurtbewoners en vrijwilligers gaan direct na de uitreiking van de prijs hiermee aan de slag.

Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu en is mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. De organisaties willen het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland structureel vergroten.

Verguld

De wethouder, die niet onder stoelen of banken steekt dat ze een natuurmens is en privé geabonneerd op allerlei natuurbladen, is zeer verguld met de prijs. “In de periode dat ik raadslid was maakte ik me al sterk voor bijenlinten. In die tijd werd er een beetje lacherig om gedaan, maar inmiddels is toch wel heel erg duidelijk geworden hoe hard dat eigenlijk nodig is. Want van de 358 wilde bijensoorten wordt meer dan de helft ernstig bedreigd. Een aantal bestaan zelfs niet meer. Terwijl van het groente en fruit dat wij eten 80 procent afhankelijk is van bestuiving door bijen en andere insecten.”

Kroon

Brummans ziet de prijs ook als een kroon op het werk van de vakafdelingen en de ambtenaren die zich er bij de gemeente Moerdijk mee bezig hebben gehouden. “We praten hier over aangepast bermbeheer, over het inzaaien en inplanten van bijenlinten, de bollen, de kruiden. Nu nog even niet zichtbaar, maar straks in het voorjaar wel. Dat is best spannend, want het is het tweede seizoen dat we daarmee aan de slag gaan.”