Moerdijkse Bode: Behoud Buitengebied Moerdijk wil geen dozen meer

MOERDIJK – Bewoners uit Moerdijk vragen de provincie Noord-Brabant om in te grijpen tegen de verdozing in hun dorp. Zij zien de komst van een enorm distributiecentrum niet zitten. Ook vinden ze het vreemd dat de ‘doos’ komt op een plek naast een zestig jaar braakliggend terrein.

Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk heeft zich aangesloten bij een actie van meerdere bewonerscomités uit Brabant die protesteren tegen het opofferen van weilanden en akkers voor ‘dozen’. Ze vinden de megadistributiecentra landschapsvervuilend. Ook wijzen de organisaties op de maatschappelijke en economische gevolgen. Bedrijven moeten arbeidsmigranten uit Oost-Europa halen om de vele leegstaande vacatures op te vullen, vrachtwagens rijden de hele dag af en aan en de biodiversiteit komt onder grote druk te staan.

Logistieke afvalputje

“Onze huidige vorm van economie loopt tegen zijn grenzen aan en ons Brabant verdoost in een rap tempo. Alsof de groeiende maatschappelijke discussie omtrent verdozing en landschap in z’n geheel niet bestaat. Wij vrezen dat onze mooie provincie vervalt tot het logistieke afvalputje van Nederland en misschien wel van West-Europa”, spreekt woordvoerder Wim Rijnart van Behoud Buitengebied Moerdijk zijn vrees uit.

Steeds meer burgerorganisaties keren zich tegen de komst van de ‘dozen’. Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk voert deze strijdt zelfs al 23 jaar. Volgens de belangenverenigingen luisteren gemeente onvoldoende naar burgers, maar laten ze hun oren vooral hangen naar projectontwikkelaars: “Bestemmingsplannen worden met groot gemak aangepast om hen van dienst te zijn.”

Verspilling landschap

De bewonerscomités vragen de Provinciale Staten om de rem te zetten op de verspilling van het Brabants landschap. Zij stellen voor nieuw beleid te maken waarbij distributiecentra niet langer 24 uur per dag in bedrijf zijn:

“Het verouderd beleid is een vrijbrief voor dit soort megaprojecten, terwijl het draagvlak voor deze ontwikkelingen onder de gewone burgers snel afbrokkelt.” De provincie dient alle plannen on-hold te zetten en beleid te ontwikkelen waarin alle belangen eerlijk worden gewogen: “Daarin dienen alle belangen eerlijk te worden meegewogen!”